Som leder skal du ikke bare lede deg selv og den enkelte medarbeideren. Du skal gjerne lede et helt team med mange individer også. Din jobb er å få teammedlemmene til å jobbe sammen mot et felles mål, der de presterer godt både individuelt og i fellesskap.
Dette krever tid og innsats. Teamet må igjennom flere prosesser for å skape felles mål, gjøre rolle- og forventningsaklaring, finne de beste arbeidsmetoder og skape gode relasjoner.
Hvis jeg skal gi det et tips som vil være avgjørende for å lykkes med alt dette, så vil det være å skape Gruppepsykologisk trygghet i teamet. Trygghet og tillit er som en grunnmur og helt avgjørende for kvaliteten i alle andre prosesser når du skal bygge team.
I kan si det er gruppepsykologisk trygghet i teamet, når medarbeiderne opplever at:
- i dette teamet er det trygt å være seg selv
- jeg kan si hva jeg mener til de andre i teamet.
Det betyr at relasjonene mellom teammedlemmene er robuste. Det er naturlig for dem å kjenne at:
- og jeg kan trygt si åpent fra om hva de mener i saker som tas opp
Dette kan jeg gjøre - Uten å være redd for å bli latterliggjort eller at det skal få andre negative konsekvenser fra de andre i teamet.
Hvis du som leder ønsker å skape trygghet i ditt team er det 3 områder å fokusere på
- Skap forståelse for at teamet trenger alle ressurser og at det er viktig at alle bidrar og sier sin mening.. Når dere skal løse komplekse oppgaver, trenger dere alle gode hoder og tanker. Hver og en er viktige bidragsytere uavhengig av hvilken rolle de har i teamet. Fortell at du ikke kan alt og/eller ser alt. Du og dere er avhengige av at andre i teamet sier ifra og hjelper til. Forstå at: Jeg er viktig!
- Skap trygghet og lav terskel for å si ifra gjennom å være åpen på egne svakheter. Dette er tidspunktet for å røpe eller innrømme noe du ikke er god på –☺ Ingen er helt perfekte – så ikke forvent det av hverandre – men hjelp hverandre isteden.
- Inspirere til nye ideer og kreativitet gjennom å være nysgjerrig og stille spørsmål. Det holder ikke å si at døra mi er åpen. Du må aktivt oppfordre teammedlemmene til å komme opp med nye tanker og ideer og når de kommer - vær genuint nysgjerrig på dem. Skulle du velger å avvise innspillet så gi ros og annerkjennelse for initiativet.
Google fant i en omfattende undersøkelse hos sine team at den mest fremtredende faktoren i teamene som presterte best var medarbeidernes opplevelse av gruppepsykologisk trygghet. De fant også at denne tryggheten førte til
- Økt innovasjon og nyskapning
- Større gjennomføringshastighet
- Økt endringsforståelse og villighet
- Mer hensiktsmessig kultur
- Mindre konflikter
Så om du skal inn i viktige teamprosesser eller ønsker å få mer ut av teamet ditt – sørg først og fremst for den gruppepsykologiske tryggheten