Å være leder er utfordrende,krevende og gøy. Av og til er lederskoene for små, og en risikerer å få gnagsår. Andre ganger er de for store. Lederne prøver å fylle dem så godt de kan. Jeg har hittil ikke møtt en leder som er ferdig utlært. Derfor ønsker jeg å gi deg noen tips til hvordan du kan gjøre lederhverdagen litt enklere.
Tips nummer 1: Vær bevisst rollen din
Som mye annet starter god ledelse med deg selv. Mange ledere jeg møter, forteller at de ikke har et bevisst forhold til hvem de vil være i rollen som leder, eller hvordan de skal trene i lederskapet. Det er kanskje ikke så rart. For det står ikke i stillingsbeskrivelsen hvem du skal være som leder. Hvordan du skal inspirere dine ansatte. Eller hvilken atferd og hvilke holdninger du skal ha.
På kurs og i prosesser jobber vi med å reflektere, bevisstgjøre og dele:
Hvem ønsker du å være i lederrollen? Hvorfor skal teamet ditt ønske å bli ledet av akkurat deg? Hvilke frustrasjoner og forventninger har teamet ditt? Hvordan tenker du å stå til tjeneste og vise vei, - ikke bare en gang imellom, - men hver dag, - i hverdagsledelsen.
Uten å ha gjort deg opp noen tanker om hvordan du skal lede og hvilken retning du ønsker å gå, er det fort gjort å bli oppfattet som en utydelig leder. Kommunikasjonen med teamet ditt kan bli tvetydig, og tilliten kan svekkes. Tillit tar tid å bygge opp igjen.
Tips nummer 2: Bruk det du har i bagasjen
Mange ledere jeg møter, sier at det største hinderet for å utøve godt lederskap er dem selv. Det kan være at de er for snill, for opptatt med detaljer, - andre for visjonære.
Vi snakker ofte om bagasjen, og som min gode kollega sier Livet & Lederskapet henger sammen. Mange ledere vi snakker med forteller at de bevisst bruker erfaringer fra hendelser i livet, og gjør det til styrker i eget lederskap.
Livet har gitt deg verktøy, både på godt og vondt. Hendelser i barndommen kan ha gitt deg et konkurranseinstinkt og stå-på-vilje du kanskje ikke visste du hadde. Ulike hendelser i livet kan ha gitt deg tykkere hud og evne til å tåle motgang. Erfaringene kan du bruke for å styrke lederskapet ditt.
Kanskje like viktig er det å vite at andre også har bagasje. Det er en grunn til at mennesker reagerer som de gjør. Denne innsikten er særlig nyttig i konfliktfylte situasjoner – noe som er en del av hverdagsledelsen.
Og én av de største utfordringene hos ledere jeg har jobbet med, er nettopp at de synes det er vanskelig å ta tak i problemer som uønskede holdninger og atferd. De er redde for å ta vanskelige valg og upopulære avgjørelser – noen i frykt for å bli mislikt. Andre håper det bare går over etter en tid. Ledere som stikker hodet i sanden og håpe det vanskelige bare blir borte, er med på å gjøre nødvendige samtaler vanskelige.
Slipp frykten. Tør å ta praten – før situasjonen kommer ut av kontroll. Og bruk verktøyene du har i bagasjen. For det er bedre med én ubehagelig samtale der og da enn ti ubehagelige samtaler senere.
Tips nummer 3: Vis hvem du er
Opp gjennom historien har vi mennesker forgudet den fryktløse og usårbare lederen. I dag vet vi at ledere er mennesker av kjøtt og blod som alle andre. Ledere er medarbeidere som har fått og selv valgt et spesielt ansvar. Men mange ledere frykter fortsatt å vise hvem de er. De frykter å vise følelser, frykt og svakheter.
Er det virkelig slik at å vise våre menneskelige sider gjør oss til mindre gode ledere? Tvert imot. Gode ledere er de som er trygge på seg selv. Som tør å åpne seg opp og snakke om det som er vanskelig. Og som tør å være tydelig tidlig nok.
Men dette krever mot. Mot til å være tro mot deg selv. Mot til å se deg selv i speilet. Og mot til å gå ut av komfortsonen din. Klarer du det, vil du mest sannsynlig oppleve større respekt hos dine medarbeidere og forståelse i valgene du tar som leder. Dette har jeg flere ganger opplevd når jeg har jobbet sammen med ledere og team.
Samtidig vil ditt mot kunne ha en stor smitteeffekt. Det at du våger å åpne deg, kan føre til at andre gjør det samme. Det vil kunne bidra til å skape en sunnere arbeidskultur i bedriften og et mer velsmurt maskineri på toppen. For er det én ting som kjennetegner en effektiv ledergruppe, så er det et godt samhold – basert på tillit, åpenhet og gjensidig respekt.
Men dette kommer altså sjelden av seg selv. Først må det skapes en grobunn for de gode samtalene. Et sted der hverdagen stopper opp. Vi kaller det en timeout.