Jeg får stadig henvendelser fra ledere om hvordan de kan få medarbeidere til å ta ut mer av sitt potensial, bli mer produktive, eller bli mer delaktige i verdiskapningen. Disse lederne opplever jeg har erkjent verdien av menneskefokus, og de har dermed skaffet seg et godt utgangspunkt.
I denne artikkelen løfter jeg frem særlig ett spørsmål jeg at flere ledere bør stille til seg selv. Spørsmålet vil åpne opp for mange muligheter både for deg som leder og dine medarbeidere.
Noen forutsetninger som bør ligge til grunn
Før jeg presenterer spørsmålet, vil jeg understreke at hvis en medarbeider skal øke sitt prestasjonsnivå bør følgende forutsetninger ligge til grunn:
Medarbeideren har lyst til å bli bedre. Det er selvsagt mulig å få andre til å prestere bedre ved å spille på frykt, men det er sjelden en god og varig løsning.
Målet er klart, slik at dere vet hva dere arbeider mot. Det er ikke få ganger jeg har møtt mennesker som ikke helt vet hvor arbeidet skal bringe dem.
En vilje til å utvikle og gjennomføre en handlingsplan som gir den nødvendige fremdriften.
Av alle faktorer som påvirker en medarbeiders prestasjon over tid står det nærmeste lederskapet for 60 prosent. Videre viser erfaring, og heldigvis også studier, at den viktigste årsaken til resultater skapt i en leder-medarbeider-relasjon er kvaliteten i selve relasjonen. Dette gjelder også for eksempelvis terapeut-pasient, coach-coachee, eller trener-utøver-relasjon.
Derfor bør du utvikle en relasjon til dine medarbeidere som er preget av tillit og respekt!
Ledere som tar et personlig ansvar for å skape dette lykkes oftere enn de som ikke gjør det. Det samme gjelder de som forventer at medarbeiderne skal ta ansvaret for relasjonsskapning. Jeg er selvsagt ikke uenig i at effekten blir best når begge parter tar ansvar, men dette bør være særlig i en leders interesse.
Å åpne opp for fleksibilitet
Derfor mener jeg at det vil gi store gevinster for medarbeiderens prestasjon om flere ledere stilte seg dette ene spørsmålet:
”Hvordan kan jeg tilpasse min kommunikasjon for å skape en relasjon preget av tillit og trygghet?”
Det betyr at du åpner opp for fleksibilitet i din kommunikasjon og det innebærer ikke å gå på bekostning av din egen integritet og dine egne verdier. Vi snakker om kommunikasjonstil og oppmerksomhet. Spørsmålet vil i seg selv vil gjøre deg mer tilstede i samtalen. Når du er tilstede i de samtalene du har, handler det ikke lenger om antall minutter, men om tilstedeværelse når du først er der. Jeg har sett ledere score høyt på ”nærvær” og ”bry seg” selv om de har få kontaktpunkter og lite tid med sine medarbeidere.
Hvis du synes spørsmålet er vanskelig å svare på, er det ikke farlig å gi det til dine medarbeidere: «Hvordan kan jeg kommunisere med deg slik at du evner og har lyst til å bidra med ditt beste? Hva er typisk med min kommunikasjon som kan skape usikkerhet og mindre lyst til å være med å skape noe ekstraordinært?»
Fleksible og nysgjerrige ledere har et fortrinn fremfor mindre fleksible og nysgjerrige ledere.
Lykke til med ditt lederskap - det er viktig!
Skrevet av
Alf Inge Cleve-Stiansen
Alf Inge er en av Skandinavias fremste prestasjonsutviklere og har en genuin glede og interesse i å arbeide med utvikling av ledeskapet, forandringsprosesser, design og utvikling av nye konsepter og bedriftsinterne programmer. Han har solid og bred erfaring med å drive prestasjonsutvikling både på individnivå og i større grupper, og er ofte å se på større scener grunnet sine formidlingsevner. Alf Inge er en internasjonalt sertifisert NLP Trener, har en Mastergrad i Strategy & International Business og en Krigsskoleutdannelse. Han er en av få som vitenskapelig har dokumentert det lederskapet som skaper den beste prestasjonskulturen, og har de siste årene designet og gjennomført effektfulle programmer i samskapning med kundene.