Relasjonsledelse bygger på et positivt menneskesyn, hvor en fokuserer på de positive egenskapene til hver enkelt medarbeider. Det er veldig enkelt forklart en metode for å få det beste ut av dine kolleger og for å få dem til å jobbe godt sammen. Gjennom å kjenne deres styrker og svakheter, hvilke arbeidsoppgaver de er motivert for og hvilke de ikke er motivert for, kan du sette dem til å gjøre oppgaver de både er flinke til og som de liker å gjøre. Gjennom at medarbeiderne er bevisst på hverandres styrker og svakheter, kan de bedre utfylle hverandre og spille hverandre gode.
Alle mennesker har styrker og svakheter. Relasjonsledelse handler om å spille på styrkene og motivasjonen til hver enkelt og maksimere tiden og innsatsen de bruker på denne typen oppgaver. Samtidig som man prøver å minimere tiden og innsatsen de bruker på oppgaver de verken er gode til eller motivert for.
Det høres enkelt ut, men det krever at man bruker en del tid med sine ansatte. og investerer i å bli skikkelig kjent med dem. Kun da vil du selv kunne se hva de virkelig er flinke til. Kun når du har en positiv relasjon med dine medarbeidere vil de tørre å være åpne med egne feil og mangler og sine egne motivasjoner og ambisjoner. Hvordan du kan få til dette skal vi snakke mye om senere i kurset.
Relasjonsledelse brukes også til å skape relasjoner på tvers av dine medarbeidere, og få dem til å forstå hvilke styrker og svakheter kollegene har, og hva de motiveres av. Ved hjelp av Relasjonsledelse kan du få på plass de grunnleggende byggesteinene for å få et team til å fungere optimalt.
Som leder må du finne ut hvilke kvaliteter og holdninger teamet ditt til sammen trenger. For eksempel vil et godt salgsteam trenge noen selgere som jakter nye kunder og noen selgere som liker å pleie de gamle. De trenger noen som tar seg av kontrakter og papirarbeidet og noen som er gode på å analysere. Teamet trenger noen som er kreative og vil prøve nye ting, og man trenger de konservative som vil ta vare på det som allerede fungerer. Du trenger noen som kan misjonere og være bedriftens ansikt utad, og du trenger de som trives med å gjøre en jobb internt.
Ved å kjenne kvaliteten, holdningene og motivasjonene til dine medarbeidere, er det enklere å sette sammen team som til sammen har den kunnskapen og de egenskapene som teamet i sum har behov for.
Relasjonsledelse handler også om å få folk til å forstå hvordan deres egen oppførsel påvirker andre. Det begynner selvsagt med lederen. Ansatte er en tendens til å speile lederens holdninger og oppførsel, så det er viktig at man som leder er oppmerksom på hvordan man påvirker andre. Samtidig som det er viktig å få alle i organisasjonen til å forstå hvordan deres egen oppførsel påvirker andre og få dem til å ta ansvar for dette.
Skrevet av
Kjell Værøy Ljøstad
Kjell Ljøstad har jobbet i over 20 år i IT-bransjen, og har solid erfaring med etablering av bedrifter.
Gjennom 10 år satt Kjell i ledergruppen i Webstep, som år etter år var i toppen av Great Place To Work. Webstep klarte å beholde sin identitet og firmakultur gjennom vekst og gode reultater og klarte kunststykket å vinne GPTW i alle klasser.
Kjell er mye brukt som foredragsholder innen tema som Relasjonsledelse, Hvordan bygge effektive team og Smidige prosesser.